Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Je bent zwanger! Misschien ben je heel enthousiast en nieuwsgierig naar de kleine, of moet je heel erg aan het idee wennen.  Zwangerschap is bij uitstek een fase in het leven waarbij ‘verandering’ heel voelbaar en zichtbaar is. Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding coach ik jou/jullie in het omgaan met al deze veranderingen en emoties en gevoelens die met zwanger zijn en bevallen te maken hebben.

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat contact maken met je ongeboren baby centraal. Een mooie voorbereiding op ouderschap en geboorte van jullie kindje. Je partner speelt een belangrijke rol in dit hele proces. Jullie leren elkaar beter kennen en gaan samen goed voorbereid en met vertrouwen de bevalling tegemoet.

Wanneer je geen partner hebt kun je iemand anders meenemen, bijv. de persoon die jou gaat ondersteunen tijdens de bevalling. Mocht je, om wat voor reden ook, de zwangerschapsbegeleiding liever alleen volgen ben je uiteraard ook van harte welkom!

Wanneer kunnen jullie starten?

Wanneer je rond de 20 weken zwanger bent en je voelt je kindje bewegen, dan kan je beginnen met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. In totaal zijn het 6 sessies tijdens de zwangerschap en 1 sessie na de geboorte.
Bij de laatste sessie is jullie kindje meer dan welkom!

Hiermee krijgt je kindje al tijdens de zwangerschap een plek in het gezin

Het eerste contact met de baby

Wanneer jullie je handen op de zwangere buik leggen, maken jullie contact met de baby. Door de reacties en soort bewegingen te herkennen, verdiepen jullie zelfs voor de geboorte al de band met jullie kindje. In de daaropvolgende sessies staat óók de ondersteuning van jou centraal. We kijken of er klachten ontstaan en hoe die te verlichten zijn. Hoe je partner jou kan ondersteunen door je bijvoorbeeld aan te raken als je harde buiken hebt of rusteloze benen. Of jou kan helpen om een goede houding aan te nemen om je kindje ‘bij’ je te dragen. We doen oefeningen die je helpen om je lijf te voelen en je lijf te verzachten. Je leert op een andere manier om te gaan met pijn en angst. Naast uitleg over de verschillende bevallingshoudingen krijg je ook advies over hoe je het beste om kunt gaan met de kracht van de ontsluitings- en persweeën.

Tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er veel aandacht voor het voorbereiden op de bevalling. We staan stil bij de verwachtingen en wensen en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat minstens zo belangrijk is en ook zeker aan bod komt is het bespreken over wat er kan gebeuren als het anders loopt dan verwacht.

Leren omgaan met pijn, verlies en angst

Zwanger zijn en bevallen gaat soms met veel emoties en gevoelens gepaard. Angst, pijn, verdriet. Een eerdere traumatische bevalling, een complicatie tijdens de zwangerschap, het verlies van een kindje tijdens of na de zwangerschap of zorgen die er zijn om de gezondheid van het ongeboren kindje. Allemaal ingrijpende gebeurtenissen waar ook tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ruimte en aandacht voor is.

Na de bevalling

De draad oppakken na de zwangerschap blijkt niet voor elke moeder (en ook de partner) vanzelf te gaan. De komst van het kleine wonder brengt veel veranderingen met zich mee.
Je lijf is veranderd, je relatie met jezelf en ook je partner is anders. De roze wolk waar vaak over gepraat wordt is er niet. Kortom, je voelt jezelf niet fijn. Dit is vaak moeilijk te omschrijven en te verwoorden. Gevoelens van onmacht, schaamte, boosheid, verdriet worden weggestopt en het ‘genieten’ komt steeds verder op de achtergrond. Je lijf komt letterlijk onder spanning te staan en je hoofd draait overuren. Gevolgen van deze gevoelens kunnen onder andere zijn dat je niet gelukkig bent, je je zorgen maakt, geen behoefte meer hebt aan intimiteit en seksualiteit, je in jezelf terugtrekt en je relatie onder druk komt te staan.

Haptotherapie/coaching kan jou helpen om weer in balans te komen. Tijdens de sessies staan we stil bij wat er in jouw hoofd en lijf omgaat. Alles mag en kan er zijn. We gaan in gesprek en onderzoeken samen waar jij tegenaan loopt. Door hier in alle eerlijkheid naar te kijken krijg je inzicht in hoe jij doet, denkt en voelt.

Herken jij je in dit verhaal? Neem gerust contact op voor advies of een afspraak.

© Copyright - Fanhar